Home / Cazinouri / Cine este Mr. Jackpot? – aproape totul despre jackpot

Cine este Mr. Jackpot? – aproape totul despre jackpot

Pentru mulți dintre cei care iubim sloturile, un termen împrumutat din limba engleză și-a făcut loc în vocabularul nostru, dar și printre dorințele legate de a vedea cum este să iei suma cea mare. Cum te simți atunci când obții câștigul cel mare? Da, este vorba despre jackpot, termen legat direct de sloturi și de atmosfera fascinantă a cazinourilor.

Ce înseamnă Jackpot

Cu timpul, jackpot-ul a intrat și în sălile de jocuri, și-a făcut loc și în domeniul online, în încercarea combinată a producătorilor, operatorilor și distribuitorilor de a oferi tentații mai mari. Și ce poate fi mai atractiv decât să vezi o sumă (de obicei mare sau foarte mare) care ar putea fi a ta? Dacă nu obții jackpot-ul, nicio problemă, te-ai distrat încercând și gândindu-te că poate fi al tău.

JACKPOT, jackpoturi, s. n. Potul cel mare la jocurile mecanice. ♦ Fig. Profit mare obținut într-un timp scurt. [Pr.gécpot] – Din engl. jackpot. Aceasta este definiția acceptată în limba română, iar termenul deja s-a adaptat vocabularului nostru. Sensul informal al cuvântului se referă la un succes financiar uriaș, obținut în mod rapid. Rădăcinile cuvântului jack+pot provin din secolul al 19-lea atunci când la (un stil de) poker nu puteai ”deschide” dacă nu aveai cel puțin 2 valeți (jacks). A mai fost folosit și cu referire la jafuri ori la droguri, făcând referire la situația unui agent acoperit în special în situații în care cineva se află la anaghie.

Dacă petreci câteva ore într-un cazino, nu poți să nu remarci că sunt mai multe feluri de jackpot-uri, iar uneori poți realiza când s-au acordat după strigătele de bucurie ale altor jucători. Cu cât este mai vocală bucuria, cu atât jackpot-ul încasat este mai mare. Cel puțin așa este în cazul celor mai expansivi jucători care nu se sfiesc să își arate bucuria. Pot fi câteva sute, pot fi câteva mii, ori pot fi câteva zecii de mii de lei. Cu o sumă mică, poate că cineva a intrat. Astfel, avantajul este dat de suma mai mică, care înseamnă în teorie șanse mai mari de câștig al premiului cel mare.

Nu știm cât au fost cele mai mari Jackpot-uri acordate în Las Vegas ori Macao, însă cel mai mare câștig din istoria sloturilor online a fost de 20.062.600$. A fost obținut într-un cazino online din Marea Britanie la slotul Mega Moolah, binecunoscut pentru câștiguri fabuloase oferite de-a lungul timpului. Ce este și mai senzațional, norocosul câștigător al acestei sume astronomice a jucat o singură rundă.

În această călătorie în lumea fascinantă a jackpot-urilor, am fost la una dintre sălile Game World pentru a înțelege mai bine fascinația pe care acestea o produc asupra jucătorilor, dar și pentru a vedea dacă aceste premii chiar sunt reale, chiar se acordă la nivelul promis.

Vorbim, cu precădere, despre jackpot-uri offline în acest articol

Cele online au particularitățile lor și fac obiectul unor informări și experiențe diferite. Offline, pentru că atunci când spui cazino ori sală de jocuri, gândul îți fuge deja la imaginile terestre.

Revenind la întrebări legate de acordarea acestor premii și anume la realitatea jackpot-urilor.

DA! Jackpot-urile sunt reale, se acordă, se primesc, se încasează și fac jucătorii să exulte de bucurie.

Mai mult decât atât, jackpot-ul este reglementat prin lege iar procedurile de acordare sunt diferite, de la caz la caz, însă acest lucru se face într-un cadru legal.

Să vedem astfel ce prevăd normele legale cuprinse în Hotărârea Nr. 111/2016 din 24 februarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 298/2013 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc:

  1. Sistemele de tip jackpot

ART. 81 (1) Organizatorii de jocuri de noroc de tip slot machine, cu excepţia aparatelor electronice atribuitoare de câştiguri cu risc limitat, pot interconecta mijloacele de joc tip videoloterie sau slot machine cu miză şi câştiguri nelimitate pentru care deţin autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc într-un sistem de tip jackpot, în scopul acordării aleatorii de câştiguri suplimentare persoanelor participante la joc.

(2) Pentru organizarea sistemului de tip jackpot, următoarele condiţii vor fi îndeplinite cumulativ:

  1. a) mijloacele de joc sunt conectate prin intermediul unui sistem informatic centralizator unic la nivelul organizatorului, cu obligativitatea transmiterii parametrilor de atribuire a premiilor suplimentare la ONJN; b) sistemul jackpot se organizează prin intermediul unui program informatic specializat, care generează independent, fără intervenţia organizatorului, algoritmul aleatoriu de acordare a câştigului către participant.

ART. 82 (1) Evidenţierea sumelor din care se acordă câştigurile de tip jackpot (tabela de jackpot) se realizează prin intermediul unui sistem electronic prin care sunt interconectate cel puţin două mijloace de joc, evidenţierea acumulării sau evidenţierea premiilor jackpot cu suma fixă fiind realizată prin dispozitive auxiliare sau în cadrul sistemului unuia dintre mijloacele de joc interconectate în sistem.

Cum au apărut sloturile și care este diferența față de păcănele 2018

(2) Pentru câştigurile din jackpot a căror valoare este mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro, mijlocul de joc se va bloca, iar câştigul nu se va transfera automat în poziţia de credit a maşinii, ci numai ulterior întocmirii procesului-verbal care atestă efectuarea plăţii.

(3) Organizatorii sistemelor de tip jackpot vor informa direcţia de specialitate din cadrul ONJN, anterior începerii activităţii pentru fiecare sistem în parte. În cuprinsul notificării vor fi menţionate obligatoriu următoarele informaţii: parametrii de definire a algoritmului aleatoriu de acordare a câştigurilor, valoarea maximă posibilă a câştigurilor, seriile mijloacelor de joc interconectate în sistem şi locaţia în care acestea sunt amplasate, iar pentru jackpotul cu premii fixe, în cuprinsul notificării vor fi menţionate obligatoriu informaţiile privind valoarea premiului şi condiţiile în care se acordă. Orice modificare a condiţiilor iniţiale de desfăşurare a sistemului jackpot se notifică ONJN înainte de a deveni operaţională. Modelul notificării este prevăzut în anexa nr. 8.

(4) Punerea în funcţiune a unui sistem jackpot se va putea face cel mai devreme în ziua calendaristică următoare celei în care organizatorul a notificat acest fapt către ONJN.

Așadar jackpot-ul ne apare ca un premiu suplimentar, acordat în condiții legale (notificarea ONJN). Că este vorba de un premiu apărut ca urmare a conectării mai multor aparate sau unul singular, corectitudinea acordării nu poate fi pusă la îndoială. Se acordă aleator în limita unor parametri.

Ce se întâmplă atunci când câștigi un jackpot într-un cazino? Ce se întâmplă în mintea câștigătorului? Dar în a celorlalți jucători?

Atunci când câștigi un jackpot, totul în jurul tău pare că se oprește și pornește în același timp, jocul se aprinde, scoate sunete, iar tu nu mai poți de fericire și entuziasm. Adrenalina atinge cote mari și simți inima că îți bate mai repede.

Ceilalți jucători din jurul tău, chiar și fără să vrea, observă că ai câștigat. Unii te felicită, alții poate te invidiază și ar vrea să fie în locul tău, alții te vor întreba ce și cum ai făcut, ce ai jucat, pe ce miză, ce strategie ai folosit. Oricum ar fi, este momentul tău de glorie și nu îl vei uita prea ușor. Nu trebuie însă ca euforia să îți dea aripi prea mari și nici să joci nechibzuit.

Câte feluri de jackpot-uri sunt?

Sunt mai multe clasificări ale jackpot-urilor, făcute din diverse perspective și încerc să prezint o parte dintre clasificările general acceptate:

Jackpot-urile fixe/standard reprezintă o sumă fixă de bani, prestabilită de către operator. Aceste premii de tip Jackpot pot fi câștigate la jocuri cu aparate dacă nimerești combinația câștigătoare.

Jackpot-urile progresive sunt acelea care cresc constant, până în momentul în care un jucător a nimerit combinația câștigătoare necesară pentru a inițializa plata acestuia.

Un jackpot progresiv crește cu fiecare sesiune de joc. Cu alte cuvinte, cu cât joacă mai multă lume, cu atât acesta va devine mai mare. Se întâmplă așa datorită faptului că jackpoturile iau un procent mic din fiecare sumă pariată la jocurile legate la acel jackpot.

Jackpot-urile progresive nu se limitează la aparate de slot și video-poker. Jocurile de poker includ, uneori, un jackpot progresiv. Caribbean Stud Poker este un alt joc de cazino care are adesea un jackpot progresiv, iar unele cazinouri online oferă versiuni progresive de blackjack, ruletă și alte jocuri de cazino. Și multe loterii au jackpot-uri progresive, iar mai nou, acestea apar și la pariuri virtuale pe câini ori alte jocuri virtuale diferite de clasicele de cazino.

Există jackpoturi progresive independente pentru fiecare slot în parte dar și jackpoturi care cresc prin cumularea pariurilor din mai multe secțiuni sau cazinouri diferite. Acestea din urmă generează câștiguri cu adevărat fabuloase și sunt acele premii pe care oricine și le-ar dori.

O altă clasificare ia în calcul atât aparatele de joc cât și producătorii de sloturi:

Jackpot-uri pe aparat

Acest premiu, localizat pe un aparat, continuă să crească în funcție de rulajul făcut. Un mic procentaj din miză se adaugă la suma jackpot-ului. Aparatul îți arată în permanență valoarea la care se află. Este foarte potrivit atunci când vrei să te distrezi mai mult timp, pentru că primești mai multe câștiguri de valori mici. În felul acesta te bucuri de sloturi fără a fi nevoit să investești prea mulți bani.

Jackpot-uri progresive la un grup de aparate

Clasice, direct influențate de volumul pariurilor făcut la un grup de aparate. Există mai multe aparate conectate între ele la același jackpot, și fiecare dintre ele adaugă la suma jackpotului. Pot fi conectate la același joc, la jocuri diferite, de la un singură locație sau de la mai multe.

Jackpot-uri de producător

De exemplu, producătorul de software de gambling Netent a oferit peste 78 de milioane de euro anul trecut sub forma a 321 de jackpoturi în cadrul sloturilor sale progresive. Cum într-un cazino pot fi prezenți mai mulți producători, fiecare poate veni cu propriile premii și jackpot-uri.

Jackpoturi pe locație/rețea

La aceste jackpot-uri sunt conectate mai multe aparate tip slot-machine dintr-o sala de jocuri sau dintr-o rețea de sali de jocuri. Acestea se pot afla în zone diferite în aceeași locație sau în locații diferite. La modul realist vorbind, șansele de a prinde un jackpot uriaș sunt incomparabil mai mici decât cele pentru un câștig obișnuit. Acest jackpot se câștigă totuși la un moment dat, iar dacă ești norocosul care să prindă combinația câștigătoare poți ajunge chiar în situația de a-ți schimba situația financiară.

Există strategii de obținere a jackpoturilor?

În unele jocuri, cum ar fi video poker, blackjack sau Carribean Stud poker, este posibil să se calculeze o strategie optimă de joc bazată pe câștigul mediu (suma câștigurilor obținute într-o perioadă sau șansa de plată).

Deoarece jackpot-ul unui joc progresiv crește constant, uneori depășește punctul de echilibru (un punct de inflexiune) pentru jucători, astfel că parierea la jackpot devine un “pariu așteptat pozitiv”, cu o plată medie către jucător (RTP) mai mare de 100 %. Desigur, aceasta este situația ideală.

Atunci când jackpotul progresiv este mai mic decât punctul de echilibru există o valoare așteptată negativă (marginea casei) pentru toți jucătorii.

Pe termen lung, cu o strategie optimă, un jucător poate câștiga jucând doar la sloturi progresive atunci când jackpoturile lor sunt peste punctul de echilibru, deși acest termen ”lung” poate fi foarte îndepărtat. Celebrul economist J.M. Keynes chiar a spus că ”pe termen lung vom fi cu toții morți” arătând cu un umor cinic faptul limitele sunt date de timp, de cele mai multe ori.

Punctul de echilibru nu poate fi calculat ușor pe un slot, deoarece procentajul de returnare a jocului este, în mod normal, necunoscut jucătorului. Ai să întâlnești 96.5%, 98%, 92.4% ori chiar procentaje mult mai mici, însă nu uita că această cifră este calculată matematic pe o anumită perioadă de timp. Totodată, include orice câștig pe care îl obține cineva la acel aparat de joc (ori joc, cazino etc.). Ai obținut o combinație de 2 cireșe – aceasta este câștigătoare…chiar dacă, de cele mai multe ori, ignori cu desăvârșire câștigurile infime.

Punctul de echilibru în jocurile de poker poate fi calculat deoarece procentul de returnare al jocului este o funcție a câștigurilor și cotelor mâinilor de poker, care se bazează pe un pachet standard de 52 de cărți.

Procentajul de returnare al unei mașini automate se bazează pe tabelul de plăți publicat, dar și pe rolele în mod obișnuit nepublicate. Pentru un slot cu cinci role, ar trebui să cunoști fiecare simbol de pe fiecare dintre cele cinci role (în ordine) pentru a calcula cotele. Pentru un slot cu trei role, rolele sunt în mod normal ponderate, iar acest lucru nu ar fi posibil. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe producătorul poate publica aceste informații.

Jocul în echipă aduce avantaje?

Există echipe de jucători care joacă doar atunci când jackpotul progresiv le oferă o situație avantajoasă știind că un jackpot urmează a fi acordat.

În această situație sunt mai multe păreri și fiecare cazino ori sală de jocuri acționează conform politicilor ei.

Pe de-o parte este cunoscut și acceptat faptul că acești jucători generează venituri pentru cazino. Chiar dacă au un avantaj asupra casei, cazinoul continuă să îi lase să joace, deoarece cea mai mare parte a jackpot-ului progresiv a fost plătită în prealabil de către jucătorii care nu au încasat nimic anterior.

Aceste echipe urmăresc evoluția sumelor vărsate în jackpot și încearcă să profite acoperind cât mai multe sloturi și timp pentru a încasa un jackpot. Astfel de echipe incomodează uneori jucătorii obișnuiți datorită faptului că ocupă aparatele de joc.

Unele cazinouri au o politică împotriva jocului “în echipă” și elimină jucători suspectați de acest lucru. Oricum, această ”tactică” nu funcționează decât offline, la cazinourile și sălile de jocuri land-based.

Care sunt cele mai îndrăgite sloturi la care să joci pentru Jackpot

Revenind la Game World, aceasta este una dintre companiile reprezentative pe piața centrelor de divertisment din România, având ca domeniu de activitate organizarea și exploatarea sălilor de jocuri electronice. Încă de la inaugurarea primei locații din București, în septembrie 1999, rețeaua Game World Romania s-a extins continuu, ajunând în prezent la un total de 8 săli de jocuri cu aproximativ 800 de posturi de joc și peste 400 de angajați.

Prin ce se remarcă sălile Game World? În primul rând prin atmosfera confortabilă și prietenoasă. Ambient, stil, un spațiu relaxant și atractiv chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi. Efectiv te simți bine și joci în siguranță în toate sălile de jocuri din rețea.

Motivele pentru care Game World a devenit cea mai cunoscută și apreciată rețea de săli de jocuri din România sunt mai multe, însă și Jackpot-urile acordate au contribuit la această imagine a unui operator care a câștigat respectul clienților.

Printre întrebări și răspunsuri, am remarcat sloturile, aranjamentul în sala de joc, atmosfera relaxată și atenția maximă pentru clienți. Mai că îmi venea să mă așez la un aparat de joc și să încep o sesiune 🙂

Dar iată ce Jackpot-uri întâlnești la Game World București Mall, cea mai mare sală de jocuri din Romania, precum și câștigul maxim (suma maximă în care se acordă):

JACKPOT * NIVEL CÂȘTIG MAXIM  * TIP JACKPOT  

 

BREAK THE BANK PLATIN 100000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

BREAK THE BANK 6000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

BREAK THE BANK 400 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

VEGA UNITED  15000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

VEGA UNITED 2000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

VEGA UNITED 500 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

MOTOR MANIA 15000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

MOTOR MANIA 3000 LEI

MYSTERY/ PROGRESIV

MOTOR MANIA 1000 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

MOTOR MANIA 300 LEI

MYSTERY / PROGRESIV

Câteva cuvinte despre toate aceste jackpot-uri pe care oricine le poate obține.

Jackpot-ul este un câștig suplimentar pe care îl poate primi orice jucător.

Deși există și jackpot pe aparat, cele mai populare sunt jackpoturile care se pot câștiga pe un grup de aparate (5,6 până la toată sala, acest grup este configurat de operator).

Jackpot-urile pe grupuri de aparate pot fi: de producător (de. Vega United de la EGT, Motormania de la Casino Technology etc.) sau unul care poate fi câștigat la orice aparat din sala de jocuri, un jackpot propriu al operatorului.

Din punct de vedere al modului de acordare sunt jackpot-uri de tip mistery (din punct de vedere al momentului de acordare, sistemul acordă premiul la un aparat ales aleator) și symbol driven (cele generate de o combinație de simboluri care declanșează jackpot-ul).

Valoarea jackpot-ului poate fi fixă sau variabilă (progresivă). La cea de-a doua categorie, sistemul reține un anumit procentaj din fiecare pariu (turnover) în așa fel încât premiul își crește valoarea progresiv. Cu cât se joacă mai mult cu atât acesta ajunge la o valoare mai mare.

În privința timpului, avem și aici o anumită clasificare:

– jackpot-uri care se acordă într-un anumit interval de timp (după ce suma premiului depășește valoarea minimă, poate fi câștigat în orice moment până atinge valoarea maximă). În acest caz ai garanția că poate fi câștigat între cele două valori;

– jackpot-uri progresive nelimitate, care pot ajunge la sume mari sau foarte mari și care se acordă aleator de către sistem la un moment dat, fără o limită de timp.

Există sfaturi pentru a câștiga un jackpot progresiv

Nu există o strategie sau o tehnică pentru acest lucru. Oricum ai juca, totul pleacă de la principiile jocului responsabil.

În primul și în primul rând, aruncă un ochi pe termenii și condițiile acelui jackpot ori încearcă să obții cât mai multe informații, cum ar fi situația pariului maxim pe care trebuie să îl faci, volatiliatea jocului și orice altceva te poate ajuta.

Asigura-te că faci pariul maxim la aparat sau că joci un joc la care se poate câștiga marele jackpot.

Începe jocul având creionat un buget clar în minte. Respectă stilul de joc ales și chiar ia câte o pauză dacă obosești.

Joacă sloturile cu cel mai mare jackpot, pentru a avea șansa de a câștiga o sumă mai mare de bani.

Distrează-te și bucură-te de timpul petrecut.

Nu în ultimul rând, pe lângă jackpot-uri și alte premii tentante te atrag și îți fac cu ochiul. Foarte interesant conceptul Happy Hours Jackpots:

În fiecare JOI și SÂMBĂTĂ, între orele 20:00 – 24:00, se acordă garantat: – 7 Jackpoturi a câte 1.000 Lei fiecare. Jackpoturile pot fi câștigate la oricare dintre aparatele din incinta Game World București Mall, cu excepția posturilor de ruletă și a aparatelor Mega Jackpot.

Jackpot

Domnul Andrei Frimescu, Marketing Manager la Game World România a fost gazda noastră în această călătorie și îi mulțumim pentru prezentările și descrierile pline de farmec și încărcate de experiența uriașă în domeniu. Acest articol nu ar fi fost posibil fără sprijinul dânsului.

Check Also

Top 10 jucatori poker – partea a doua

Ce puteti citi in acest articol Dan Smith – $36.835.392 Erik Seidel – $37.746.113 Daniel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *