Home / Stiri / Cinci ani de experiență ROMSLOT: Eforturi masive pentru perfecționarea legislației, îmbunătățirea reputației și promovarea profitului responsabil

Cinci ani de experiență ROMSLOT: Eforturi masive pentru perfecționarea legislației, îmbunătățirea reputației și promovarea profitului responsabil

Au trecut peste cinci ani de la înființarea ROMSLOT, un prilej potrivit pentru a afla mai multe despre ce face pentru membrii săi și pentru industria de profil, despre obiectivele atinse până acum, precum și despre planurile de viitor. ROMSLOT a fost înființată din nevoia existenței unei structuri organizaționale care să reprezinte și să militeze pentru interesele industriei și de peste cinci ani continuă să fie cea mai puternică voce în dialogul cu autoritățile.

Principalele obiective ale ROMSLOT sunt eficientizarea modului de reglementare a jocurilor de tip slot-machine, îmbunătățirea reputației industriei, dar şi rezolvarea problemelor punctuale ale membrilor săi. Asociaţia îşi propune să asigure existenţa unui cadru legislativ aplicabil, echitabil, bazat pe nevoile operatorilor şi ale producătorilor din piaţă.

Romslot a deschis dialogul real cu autoritățile

Una dintre cele mai semnificative realizări ale Romslot, care a însemnat de altfel un pas important pentru întreaga industrie, este deschiderea dialogului cu decidenții politici care arătau o reticență principială față de industria jocurilor de noroc. Cu mai bine de cinci ani în urmă, Romslot avea „să treacă” de zidurile Parlamentului prin eforturi uriașe, folosind chiar o metodă extrem de ingenioasă, proiectarea în plenul comisiei parlamentare a unui filmuleț despre industria de sloturi care prezenta dinamica și specificitatea jocului, precum și situații clare de inaplicabilitate a legii. „A fost modul prin care am reușit să le arătăm o mică parte din spatele industriei, dincolo de imaginea negativă promovată în spațiul mediatic. Acesta a fost momentul în care parlamentarii au început să ne asculte și să înţeleagă problemele cu care se confruntă industria. Din păcate, preconcepțiile asupra industriei de jocuri de noroc încă persistă la o scară destul de largă, dar, în același timp, ne bucurăm de un dialog cu autoritățile prin care avem ocazia să reliefăm și impactul major pe care industria îl are asupra economiei”, ne-a mărturisit Viorela Rădoi, directorul executiv al asociației.

Romslot a adus pentru prima dată în România conceptul de responsabilizare socială

Pentru că încrederea și reputația nu sunt un dat, ci meritate în timp, am abordat încă de la înființarea Asociației o politică și o strategie care au ca fundament responsabilitatea și etica într-o industrie care ofere entertainment și siguranță. Romslot a adus și implementat pentru prima dată în România un program de responsabilizare socială menit să vină în primul rând în sprijinul jucătorilor cu probleme, dar care să aducă și un plus de imagine unei industrii măcinate constant de amenințări mediatice.

Astăzi, Romslot alături de Romanian Bookmakers derulează împreună singurul program funcţional autohton care oferă ajutor real persoanelor care depăşesc linia divertismentului. Programul se bucură de recunoaștere internațională și se află într-o continuă dezvoltare, investindu-se permanent în cele mai moderne instrumente de suport pentru jucători, acțiuni de stimulare a operatorilor pentru adoptarea unui comportament responsabil, precum și în promovarea unei imagini pozitive a industriei.

ROMSLOT acționează consecvent pentru apărarea intereselor legitime ale membrilor săi și menține un dialog permanent cu autoritățile

Peste cinci ani de experiență Romslot se suprapun unui context de reformă continuă a cadrului legislativ specific, nenumărate amenințări legislative venite din Parlament și necontenite provocări ivite din spațiul mediatic ca urmare a promovării la nivel de generalitate a unor cazuri izolate din piață. Toate aceste provocări au fost și vor rămâne în continuare înlănțuite, de aceea strategia Romslot a fost de abordare cu aceeași importanță a tuturor elementelor.

Amprenta Romslot asupra modificărilor aduse legislației specifice

Recentul proces de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 77, precum și a normelor de aplicare însumează sute de ore de lucru ale întregii echipe, fie că vorbim de activități și analize interne sau participarea la ședințele Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN. Romslot a monitorizat constant parcursul legislativ al proiectului de aprobare de către Parlament a modificării OUG nr. 77 și a participat la toate ședințele comisiilor parlamentare prin care a trecut acesta.

Multe dintre propunerile pentru care Romslot s-a luptat în toți acești ani au fost incluse în modificările legislative aduse de această ordonanță.

Romslot a fost unul dintre cei mai mari susținători ai eliminării impozitării cu 25% a câștigurilor din jocurile de noroc, una dintre prevederile care au adus probleme logistice, dar și comerciale operatorilor de jocuri de noroc. Romslot a încercat să convingă autoritățile să renunțe la acest impozit chiar înainte de modificările aduse legislației jocurilor de noroc de la sfârșitul lui 2004.

O altă modificare importantă care poartă amprenta Romslot este introducerea în premieră în legislație a unor măsuri pentru prevenirea dependenței și implicarea statului în acest proces. Deși aceste măsuri sunt perfectibile, ne mândrim cu faptul că Romslot, alături de Romanian Bookmakers, a inițiat singurul program de joc responsabil cu adevărat funcțional din România, care a putut servi ca model. Acesta ajută la îmbunătățirea imaginii jocurilor de noroc, dar îi ajută și pe cei care nu știu limita dintre distracție și exces.

Interconectarea aparatelor tip slot-machine la un server aflat la sediul ONJN ajută, de asemenea, operatorii corecți de pe piața din România și este o altă măsură pe care Romslot a susținut-o de-a lungul timpului, cu scopul combaterii pieței negre a jocurilor de noroc.

Romslot a susținut și alte măsuri importante, de la interzicerea accesului minorilor în sălile de joc până la condiții mai clare și mai flexibile de licențiere și autorizare, precum și o serie de alte prevederi care asigură o mai bună funcționare a domeniului.

Asociația noastră va rămâne în continuare un organism care apără interesele industriei jocurilor de noroc, bazându-ne pe capacitatea noastră de monitorizare legislativă și gestionare a relației cu autoritățile, precum și pe experiența noastră în programele de responsabilitate socială și îmbunătățire a imaginii mediului în care ne desfășurăm activitatea.

Monitorizare și acțiuni permanente pentru contracararea potențialelor efecte negative ale legislației conexe

Eforturile constante ale Romslot pentru îmbunătățirea dialogului cu autoritățile au avut la bază în primul rând transparența și etica în abordare precum și o foarte bună argumentare a poziției industriei.  Rezultatele au început să se vadă în timp și putem afirma că în prezent reticența decidenților politici în a comunica cu industria jocurilor de noroc este cu mult diminuată, iar autoritatea de resort ne-a devenit de curând chiar partener în demersurile noastre de responsabilizare socială.

ROMSLOT monitorizează permanent evoluția proiectelor de lege cu posibil impact asupra jocurilor de noroc, anticipând și acționând în cazul inițiativelor legislative care ar fi putut produce un impact negativ asupra industriei. Fără eforturile asociației, numeroase proiecte de lege care ar fi fost aplicate în forma lor inițială, care nu ținea cont de specificul industriei, ar fi avut efecte negative semnificative asupra întregii piețe locale.

Exemple de succese legislative:

Evitarea blocării activității jocurilor de noroc pe teritoriul României: În proiectul de lege privind limitarea tranzacțiilor în numerar, dezbătut în 2015, a fost introdusă, în urma eforturilor asociației, o exceptare a industriei jocurilor de noroc. Dacă inițiativa ar fi fost aplicată în forma propusă la început, ar fi adus pierderi uriașe industriei.

Rămânând în aceeași zonă, demne de menționat sunt și alte două inițiative pentru respingerea cărora ROMSLOT a fost principala voce: cea privind impunerea unui impozit de 5% pe veniturile operatorilor și cea privind eliminarea sloturilor din alte spații în afara sediilor Loteriei sau cazinouri. Ambele proiecte au fost în final respinse de Parlament.

Aceste cazuri, alături de alte situații similare mai recente, confirmă unul dintre cele mai mari atuuri ale asociației: capacitatea de a identifica din timp riscurile legislative și de a lupta pentru evitarea acestora în beneficiul membrilor săi.

Provocare toamnei din perspectivă legislativă

  • După șase luni de la intrarea în vigoare a uneia dintre cele mai dezbătute inițiative legislative,legea care interzice fumatul în spațiile publice închise are un impact semnificativ asupra industrei, încasările scăzând deja cu aproximativ 30 – 40%. Acesta este motivul pentru care ROMSLOT își va relua eforturile în această toamnă în scopul exceptării spațiilor destinate jocurilor de noroc de la prevederile aceste legi. În susținerea acestui obiectiv, asociația se bazează pe faptul că multe dintre statele Uniunii Europene permit fumatul în sălile de jocuri dar și faptul că scăderea veniturilor business-urilor din acest sector ar conduce implicit la scăderi semnificative ale contribuțiilor la bugetul de stat.

Acțiunile asociației pentru îmbunătățirea reputației industriei

ROMSLOT derulează studii și cercetări de piață, alături de companii internaționale specializate, fiind prima organizaţie de profil care a avut inițiative în această direcţie. În plus, asociația desfășoară permanent campanii de comunicare pentru educarea publicului și conştientizarea decidenților politici și promovează un comportament responsabil față de jucători.

Toate acestea sunt realizate permanent pentru a aduce transparență, a lupta în scopul demontării miturilor despre piața jocurilor de noroc și pentru a promova o imagine corectă asupra industriei, arătând că este un segment important al sectorului de entertainment și un jucător important în economia locală.

Totodată, pentru că media deţine un rol important în educarea şi în informarea corectă şi obiectivă a societăţii civile, ROMSLOT a organizat pentru reprezentanţii din presă evenimentul „How it’s made”, al cărui scop a fost acela de a îi familiariza pe aceştia cu procesul de fabricare a aparatelor slot machine şi cu traseul parcurs de acestea din fabrică până în locaţiile de joc. Mesajul principal al întâlnirii a fost „jocul responsabil”, pe care asociaţia l-a reluat şi în cadrul activării „Las Vegas Night Out”, ocazie cu care unii dintre bloggerii cu cea mai bună vizibilitate în mediul online au petrecut câteva ore într-o sală de joc pentru o bună înţelegere a noţiunii de responsabilitate individuală în contextul jocurilor de noroc, precum şi a faptului că acestea trebuie privite ca modalitate de entertainment şi nu de realizare a unui profit.

Check Also

Cazinourile din Detroit au depasit estimarile in privinta incasarilor, in ciuda faptului ca opereaza doar la 15% din capacitate

Cazinourile din Detroit au fost suferit o scadere cu 42% in prima luna de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *