Home / Cazinouri online / Paradoxul Monte Carlo la sloturi

Paradoxul Monte Carlo la sloturi

În timpuri mai vechi, doctrina bisericească catolică era împotriva celor care ”încearcă să prezică viitorul”, această activitate fiind rezervată divinității. În vremurile noastre se joacă bingo în unele biserici catolice. Iar Biblia nu este deloc împotriva jocurilor de noroc. Nu există nicio referire coerentă asupra acestei activități. Sunt blamate doar persoanele care cheltuie prea mult distrându-se la jocuri. Catechismul Bisericii Catolice 2413 este ferm și condamnă fapta de a cheltui bani care pot fi folosiți mai util în familie.

Negrul, apariție de 26 de ori consecutiv la ruletă

Este cunoscut faptul că discuțiile din Blaise Pascal și Pierre de Fermat au ajutat la dezvoltarea teoriei probabilităților. Una dintre probleme analizate de către cei doi matematicieni se referea la întrebarea dacă ”este o ideea bună să pariem pe apariția lui 6 dacă zarul se aruncă de 4 ori”. Iar calculul este următorul: 1 – (5/6.0)**4, unde probabilitatea de a câștiga este 0.5177469135802468. Într-un cuvânt, bună! Fiind foarte fin mai mare decât 0.5, asta arată șanse reale de câștig care pot fi luate în considerare.

La data de 18 august 1913, în cazinoul din Monte Carlo, culoarea neagră a înregistrat un record de douăzeci și șase de apariții succesive la ruletă. Jucătorii s-au năpustit să parieze pe negru după a 15-a apariție. Mulți dintre ei au aplicat doctrina maturității șanselor ori criteriul Martingale dublând sau triplând miza la următoarele pariuri. În cele din urmă, doar cazinoul a câștigat și și-a rotunjit veniturile cu câteva milioane de franci.

Eroarea jucătorului, cunoscută și sub numele de “eroare de Monte Carlo”, apare atunci când un individ crede în mod eronat că un anumit eveniment aleatoriu este mai puțin probabil sau mai probabil să se întâmple pe baza rezultatului unui eveniment anterior sau a unei serii de evenimente. Această linie de gândire este incorectă, deoarece evenimentele din trecut nu modifică probabilitatea ca anumite evenimente să aibă loc în viitor.

Implicații pentru jucători: la jocurile de noroc plătești pentru a te juca. La sloturi aceasta se aplică cel mai bine. Pentru a crește probabilitatea de a câștiga ceva într-o singură tragere, trebuie să joci mai multe linii și acest lucru duce, în medie, la pierderi mai mari așteptate (sau o pierdere mai rapidă a unei sume date) în timp ce se accelerează simultan convergența procentului de câștig real la procentajul de câștig așteptat. Jucarea mai multor linii nu oferă o creștere proporțională a probabilității de a câștiga ceva. În special, există relativ o mică emoție suplimentară pe numărul maxim de linii, în raport cu un număr intermediar. Acest lucru este valabil mai ales atunci când liniile sunt dependente (adică se suprapun într-o oarecare măsură) așa cum sunt deseori. Cu toate acestea, pierderile preconizate sunt întotdeauna proporționale cu numărul de linii jucate. Jucând multe linii crește procentajul de câștig în măsura în care liniile sunt independente și le oferă senzația că se câștigă „ceva” mai. Acest „ceva” poate include câștiguri speciale sau rotiri gratuite.

Cea mai rentabilă metodă de joc este să joci pe o singură linie

Cea mai rentabilă metodă de joc este să joci pe o singură linie. Totuși, sfaturile pe care le întâlnim ne spun să jucăm pe numărul maxim de linii. Pentru că distracția și divertismentul rezultă din redarea numărului maxim de linii. Dacă un jucător pierde în mod constant bani mai repede decât și-ar dori (pe numărul maxim de linii la un slot), un răspuns rezonabil este să joace pe mai puține linii. Este un compromis care poate fi mai atractiv decât pare la prima vedere. De obicei, nu va face asta, iar motivele sunt cunoscute: dorința de a recupera anumite pierderi, teama de a nu obține un câștig mai mare, ș.a.m.d.

Fiecare „sistem” de jocuri de noroc se bazează pe această eroare sau pe derivate. Un jucător care crede că poate înregistra rezultatele ”roșie – neagră” la sloturi și care folosește aceste informații pentru a prezice rezultatele viitoare comite, probabil, o eroare a jucătorului.

De atâtea ori, în practică, există tentația de a considera anumite ”serii”. Dacă notăm cu R – o carte de culoare roșie și cu N – o carte de culoare neagră, putem nota (exemplificativ) și serii întâlnite în joc:

– RNRNRNRN? (alternanță roșie – neagră)

– RRNRRNRRN sau NNRNNRNNR? (alternanța unei secvențe)

– RNRRRNNR? (apariții întâmplătoare)

– NRRNNRRRNRN? (secvența aleatoare)

? arată faptul că deducem următoarea apariție pe baza informațiilor adunate. În funcție de joc și de predispozițiile avute, putem crede că alegem ”seria corectă”. În același timp, impresiile și informațiile noastre ne dictează ”ar trebui să fie roșie” sau ”e neagră după 5 roșii”. Realitatea însă, ne arată că aceasta este eroarea jucătorului și modul în care ea se manifestă.

În general, pentru a evita eroarea jucătorului, ar trebui să conștientizăm că joacă un rol în gândirea noastră și să acceptăm independența evenimentelor la sloturi. Faptul că evenimentele nu se pot afecta reciproc trebuie înțeles în timp ce jucăm. Eroarea jucătorului este credința că probabilitatea unui rezultat după o serie de rezultate nu este aceeași cu probabilitatea unui singur rezultat. Este reală și adevărată în cazurile în care evenimentele în cauză sunt independente și distribuite identic.

Bibliografie:

A Monte Carlo analysis of hypothetical multi-line slot machine play Author(s): Barr, Graham I. ; Durbach, Ian N. Journal: International Gambling Studies Year Published: 2008, Date Added: May 08, 2017 https://www.greo.ca/Modules/EvidenceCentre/Details/a-monte-carlo-analysis-of-hypothetical-multi-line-slot-machine-play

https://www.fallacyfiles.org/gamblers.html

Gambling Attitudes and Gambling Behavior of Residents of Macao: The Monte Carlo of the Orient

February 2004 Journal of Travel Research 42(3):271-278 DOI: 10.1177/0047287503254956 Authors: Fanny Vong Chuk Kwan

Check Also

Cazinoul BAUMBET.RO, un cazino online care merită atenția ta

Ce puteti citi in acest articol Dacă ești jucător de cazino, știi prea bine avantajele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *